Psychosociale hulphond, training en begeleiding


Mijn doel is om je te ondersteunen bij het opleiden van jouw eigen hulphond. De begeleiding is erop gericht om jou en je hond samen te laten groeien in een krachtige en ondersteunende relatie en leer je hoe je jouw hond kunt opleiden om signalen van stress, angst of andere (spannings)signalen op te pikken en daarop te reageren met kalmerende en troostende acties of door jou bijvoorbeeld uit een situatie te halen wanneer dit nodig is. 

We gaan samen aan de slag om jouw hond de vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om een betrouwbare metgezel te worden die jouw dagelijks leven verrijkt en jouw welzijn bevordert. Samen bouwen we aan een band tussen jou en je hond, zodat hij niet alleen jouw trouwe vriend is, maar ook jouw persoonlijke hulphond.

Voor wie is de begeleiding?

De begeleiding is er voor jongeren en volwassenen die baat kunnen hebben bij een hulphond, zoals mensen met:

  • PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis)
  • cPTSS (complexe) Post Traumatische Stress Stoornis
  • ASS (Autismespectrumstoornis)
  • Angst- en stemmingsstoornissen
  • Eetstoornissen
  • FNS (Functionele Neurologische Stoornissen) en conversiestoornissen
  • LVB (Lichte Verstandelijke Beperkingen)
  • NAH (Niet-aangeboren hersenletsel)
  • Andere vormen van psychosociale problematiek

Ook jongeren onder de 18 jaar zijn van harte welkom! Het is dan wel van belang dat er altijd een ouder of verzorger van 18 jaar of ouder bij de lessen aanwezig is.

Wat kun je verwachten?

De trainingen worden bij jou thuis en/of in jouw eigen vertrouwde omgeving gegeven. Samen gaan we werken aan:

  • Het opbouwen van een sterke band en vertrouwen tussen jou en je hond
  • Socialisatie en gewenning aan verschillende dingen en omgeving(en) en begeleiding tijdens de puberteit van je hond, wat soms een uitdaging kan zijn
  • Het ontdekken en respecteren van de levensbehoeften en welzijn van jouw hond, zoals voeding, beweging, rust en verzorging
  • Ervoor zorgen dat je hond ook voldoende ruimte krijgt om gewoon hond te zijn; vrij kunnen loslopen, snuffelen en spelen met soortgenootjes
  • Samen bepalen welke taken de hond moet uitvoeren om jou te helpen en het trainen van deze specifieke taken

 

Een foto van een Golden Retriever die een bloem in zijn bek vasthoudt.

Kennismaking/Intake

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek om goed te begrijpen waar je precies behoefte aan hebt. We bespreken stap voor stap hoe het traject verloopt en we bespreken al je vragen. Tijdens dit gesprek nemen we de tijd om onder andere de volgende punten door te nemen:

  • Jouw specifieke hulpvraag: Wat heb jij nodig van een hulphond?
  • Back-up voor de hond: Is er iemand die kan helpen met de zorg voor de hond als jij dat even niet kunt?
  • Woonsituatie: Hoe ziet je leefomgeving eruit en is het geschikt voor een hond?
  • Veiligheid van de hond: In sommige situaties is het helaas niet mogelijk om een hulphond in te zetten. We bespreken samen of dit voor jou van toepassing is. 

Dit kennismakingsgesprek kan via Zoom of telefonisch plaatsvinden. De kosten voor het gesprek bedragen € 60,- inclusief btw. Na het gesprek kun je er nog even rustig over na denken. Je hoeft niet gelijk te beslissen.

 

Tarieven

De kosten voor de begeleiding bedragen € 385,- per maand, inclusief btw, reiskosten en advies via e-mail tussen de lessen door. Voor de training kom ik bij je thuis of we spreken af bij een winkel(centrum), het OV, een losloopgebied of andere trainingslocatie in jouw omgeving. De opleiding tot psychosociale hulphond zal ongeveer 1,5 tot 2 jaar duren. 

Een aantal tips en mogelijkheden om een vergoeding te krijgen voor het opleiden van je eigen hulphond, of de kosten te helpen dekken, kun je op de pagina 'vergoeding hulphond' lezen.

Hulphond in opleiding

Vanaf het moment dat je het traject start, ontvang je een gepersonaliseerd pasje voor je hulphond in opleiding. Indien gewenst, kun je ook een hesje aanschaffen met het logo van PawsConnect en de vermelding 'hulphond in opleiding', zodat duidelijk is dat je hond in training is. Een hesje zorgt veelal voor herkenning en begrip wanneer je met je hulphond in opleiding in winkels, het OV en dergelijke wil oefenen.

Welzijn van de hond

Het is essentieel dat een psychosociale hulphond, naast zijn cruciale rol als steun en begeleiding, ook de kans krijgt om gewoon hond te zijn. Dit houdt in dat hij de tijd en ruimte krijgt om te spelen, te ontspannen en zich op een natuurlijke manier te gedragen. Zoals iedere hond, heeft ook een hulphond behoefte aan momenten van vrijheid en plezier, waarin hij even kan loskomen van zijn taken.

Een goede balans tussen werk en ontspanning is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de hond, maar draagt ook bij aan zijn effectiviteit als hulphond. Wanneer een hulphond voldoende mogelijkheden krijgt om te rusten en te spelen, blijft hij mentaal scherp en fysiek gezond. Dit zorgt ervoor dat hij beter in staat is om zijn taak met focus en energie te vervullen, waardoor hij zijn baasje optimaal kan ondersteunen.

Een hulphond moet ook gewoon hond kunnen zijn en lekker los kunnen lopen en spelen

Het erkennen van de natuurlijke behoeften van een hulphond en het creëren van een omgeving waarin hij zichzelf kan zijn, is dus van groot belang. Een gelukkige, gezonde hond is uiteindelijk de beste partner die iemand zich kan wensen.