Certificeringseisen psychosociale hulphond
Voordat een team van psychosociale hulphond en begeleider gecertificeerd kan worden, moeten er een paar belangrijke voorwaarden vervuld zijn. Deze voorwaarden zijn gebaseerd op drie kernpunten die essentieel zijn voor zowel de hond als de begeleider:
- Maatschappelijk aanvaardbaar gedrag
- Het welzijn van de hond
- Uitvoering van specifieke taken
Maatschappelijk aanvaardbaar gedrag
Het is belangrijk dat je hulphond zich in verschillende situaties goed weet te gedragen en zonder problemen mee kan naar verschillende plekken die voor jou van toepassing zijn, zoals winkels, het openbaar vervoer, restaurants, het theater, school en/of je werk, therapiesessies en andere openbare gelegenheden en dat hij daar zijn aandacht op jou gericht houdt en geen overlast veroorzaakt.
Wanneer je hond is aangelijnd, mag hij niet reageren op andere honden, dieren, mensen of verkeer, tenzij jij dat aangeeft, bijvoorbeeld wanneer hij jou moet helpen door te blokkeren in bijvoorbeeld een supermarkt.
Daarnaast moet hij basiscommando’s kunnen uitvoeren, zoals zitten, liggen, blijven, komen en ontspannen meewandelen aan een slappe lijn, allemaal op jouw aanwijzingen.
Welzijn van de hond
Natuurlijk is het welzijn van jouw hulphond belangrijk. Om ervoor te zorgen dat hij zich goed voelt en optimaal kan functioneren, moet je ervoor zorgen dat hij ook gewoon lekker hond kan zijn, met tijd voor ontspanning en leuke activiteiten, zoals lekker spelen met soortgenootjes en vrije snuffeltijd, ondanks dat hij 'stand-by' moet staan om jou te helpen.
Ook moet hij goed verzorgd worden, inclusief het krijgen van de juiste voeding, vers water, beweging, medische zorg en eventuele ras specifieke verzorging zoals trimmen, ontwollen, borstelen.
Je hond mag nooit te maken krijgt met agressie of andere vormen van mishandeling en niet gehinderd worden door hulpmiddelen die hij draagt tijdens het werk.
Uitvoering van specifieke taken
Je hulphond is er om jou te ondersteunen en hij moet daarbij goed kunnen reageren op jouw signalen. Dit betekent dat hij signalen van jou moet herkennen die laten zien dat je zelf nog in staat bent om actie te ondernemen en indien nodig, hulp bieden bij situaties zoals herbelevingen, nachtmerries, dissociaties en jou helpen hieruit te komen. Ook moet hij taken uitvoeren die jou helpen in lastige situaties, op een manier die bij jullie beiden past en waarbij de hond goed is getraind. De specifieke taken gaan in overleg en worden afgestemd op jouw behoeften.
Een sterk team ontstaat wanneer zowel jij als je hulphond zich prettig voelen in jullie rol. Het draait om vertrouwen, respect en goed voor elkaar zorgen! ♥